Upptäck fästingbett

Fästingar sitter kvar på värden i flera dagar. Vanligen utvecklas ett rött utslag vid bettstället. En sådan rodnad är inte ett tecken på sjukdom. Fästingen bör tas bort så snart som möjligt.

Om du upptäcker en liten, mörk, spindelliknande insekt som sitter fast på huden, är det troligen en fästing som har börjat suga blod. I nymfstadiet är fästingen cirka 2–3 millimeter lång medan den vuxna fästingen mäter cirka 7 millimeter. Normalt dröjer det lite innan en reaktion vid bettet utvecklas.

Ofta får man en liten knöl eller rodnad vid fästingbettet och detta behöver inte vara ett tecken på en borreliainfektion. Ett bett innebär inte att man måste ha blivit smittad eller behöver någon form av behandling.

Fästingar kan sitta kvar i flera dagar. En nymf suger blod i cirka tre dagar medan en fullvuxen fästing sitter kvar i ungefär en vecka. När den har sugit tillräckligt med blod, släpper fästingen taget och ger sig av.

Det är bäst att ta bort fästingen så snart som möjligt. TBE-viruset finns i saliven hos smittbärande fästingar och överförs inom några minuter från bettet medan fästingen måste sitta kvar i flera timmar, vanligen över natten, för att överföra borreliabakterien. Risken för en borreliainfektion minskar därför om fästingen tas bort snabbt. Men det ger sällan skydd mot TBE.

Det är en bra idé att göra en daglig fästingkontroll för att försäkra sig om att det inte finns några fästingar på huden, kläderna eller i håret. Kontrollerna är viktiga eftersom fästingar i nymfstadiet är så små att de kan vara svåra att upptäcka om man inte letar efter dem. När fästingen biter sig fast utsöndrar den ett svagt smärtstillande ämne som gör att värden troligen inte känner bettet. Därför är det lätt hänt att man inte märker att man har blivit fästingbiten. De flesta fallen av borreliainfektion orsakas av de pyttesmå, svårupptäckta nymferna.

Var på kroppen brukar fästingar sitta?

Fästingar kan krypa omkring i flera timmar för att hitta rätt ställe att bita sig fast. Den kroppsdel där de först hamnar, ofta foten eller benet, är inte alltid det ställe de väljer. Fästingar söker efter ett fuktigt och varmt område på kroppen och de föredrar ofta hårbeväxta ställen, t.ex. underlivet. De sätter sig också gärna i böjveck eller i hårbotten, där huden är som tunnast.

En fästingkontroll är också bra för att hitta och ta bort fästingar som fortfarande söker efter ett ställe att bita sig fast.

 

För mer information kontakta din läkare/vaccinatör