Råd till friluftsfantaster

Fästingar trivs på skuggiga platser med lågväxande, fuktig vegetation. Lär dig att skydda dig mot fästingar på rätt sätt och njut av naturen utan att behöva oroa dig.

Fästingar börjar söka efter blodmåltider när temperaturen stiger till åtta grader och de förblir aktiva till oktober–november beroende på väder och region.

De håller sig dolda i gräs, bland örter och i undervegetation, buskar eller lövträd och biter sig fast på ett lämpligt djur eller en människa som passerar förbi.

Förebyggande

Fästingar tål inte torka eller värme under längre tid och föredrar därför skuggiga eller fuktiga ställen. Risken för fästingbett är störst i skuggiga områden med tät, lågväxande vegetation, som gräs, fuktig mossa eller låga buskar. Välj därför vägar som inte går genom sådan terräng i den mån det är möjligt.

Skogar är en av de vanligaste livsmiljöerna för fästingar. Utomhus kan du skydda dig mot fästingar genom att ha heltäckande kläder, som stövlar, långbyxor och långärmad tröja eller skjorta.

Välj ljusa kläder eftersom det då blir lättare att upptäcka fästingar. Du kan stoppa in byxorna i strumporna för att hindra fästingar från att krypa in under byxbenet.

Det finns flera sprayer och andra fästingmedel att köpa. Men man har inte kunnat visa att fästingmedel skyddar mot TBE.

Gör en daglig fästingkontroll

Eftersom fästingen måste sitta kvar på huden en längre tid, åtminstone över natten, för att överföra borrelia, rekommenderas en daglig ”fästingkontroll” för människor som vistas i riskområden. Fästingkontrollen innebär att syna huden, kläderna och håret för att upptäcka eventuella fästingar.

Fästingar kan krypa omkring och söka efter rätt ställe i flera timmar innan de biter sig fast. På människor letar fästingarna efter en fuktig och varm plats, och de föredrar hårbeväxta ställen. Ofta hittar man fästingbett i veck, där huden är som tunnast.

Förutom att syna huden, är det bra att skaka kläderna efter utomhusaktiviteter.

TBE-viruset, som orsakar fästingburen hjärninflammation, kan överföras inom några minuter efter bettet via den smittbärande fästingens saliv. En fästingkontroll varje kväll kan därför förhindra överföring av borrelia men skyddar inte mot TBE. Däremot finns det ett vaccin. Om du arbetar eller tältar utomhus i ett område där fästingburen hjärninflammation förekommer, bör du fundera över att vaccinera dig.

 

För mer information kontakta din läkare/vaccinatör