Skydda barn utomhus

Barn tycker om att vara utomhus. Undvik onödig stress genom att fundera över att vidta de viktigaste åtgärderna.

Fästingsäsongen är inte begränsad till sommarmånaderna. Fästingar kan bli aktiva redan vid 5 °C. De håller sig dolda i undervegetation, gräs, buskar och lövträd, där de väntar på en lämplig värd. Barn som leker i gräset är en idealisk måltavla för fästingar.

Fästingar föredrar hårbeväxta kroppsområden och ställen där huden är tunn, som i knävecken och armhålan. Hos barn hittar man oftast fästingar på huvudet.

Lär barnen om fästingar

Det går att varna barnen för fästingar utan att överdriva farorna. Du kan förklara att ett fästingbett inte är farligt i sig och att det inte automatiskt innebär att man har smittats. Du kan också berätta att en daglig fästningkontroll och snabb borttagning av fästingar kan vara ett sätt att skydda sig till viss del mot borrelia och TBE.

Skydda barnen mot fästingar med kläder

Om ditt barn vistas utomhus i ett område där det finns fästingar, kan du förhindra bett genom att täcka det med skyddande kläder, som stövlar, långbyxor och långärmad tröja.

Välj ljusa kläder som gör det lättare att upptäcka fästingar. Ett gott råd är att stoppa in byxorna i strumporna för att hindra fästingar från att krypa in under byxbenen.

Fästingmedel och barn

Det finns också en rad olika sprayer och andra fästingmedel att köpa. Om du bestämmer dig för att använda ett fästingmedel på barn, är det viktigt att du läser anvisningarna noga och kontrollerar att det är lämpligt för barn.

Dagliga fästingkontroller skyddar inte barnet helt mot fästingburen hjärninflammation (TBE)

TBE-viruset finns i smittbärande fästingars saliv och kan överföras inom några minuter efter att fästingen har bitit sig fast.1 För att borreliabakterien ska överföras måste fästingen sitta kvar på huden under längre tid. Att göra en fästingkontroll på barnet varje kväll kan bidra till att förhindra borrelia, och även till viss del mot TBE.

Förutom att syna huden, är det bra att skaka kläderna efter utomhusaktiviteter.

Det effektivaste skyddet mot fästingburen hjärninflammation (TBE) är vaccinering

Det finns ett vaccin mot TBE. Barn kan vaccineras från 1 års ålder.

Det kan vara bra att fundera över vaccinering om du planerar att vistas i ett område där man vet att TBE finns.

 

För mer information kontakta din läkare/vaccinatör

 

Referenser

WHO Fact Sheet: tick-borne

encephalitis in Europe. Finns på:

ECDC Factsheet about tick-borne encephalitis (TBE), finns på https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet, hämtad i feb 2018

ECDC Factsheet about Borreliosis, finns på https://ecdc.europa.eu/en/borreliosis/facts/factsheet, hämtad i feb 2018

  1. Donoso-Mantke, Oliver et al, 2011 Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overview. http://edoc.rki.de/oa/articles/reN7OCoy1vQ0g/PDF/29O1NGlasYUsY.pdf