Utomhus – skydda dina husdjur

Fästingar brukar finnas nära marken, i områden med buskar eller träd. De klättrar upp på grässtrån eller buskar där de sedan väntar på att en lämplig värd ska stryka emot dem. Då klättrar de över till värden och söker efter ett ställe att bita sig fast. Hundar och katter kan ha med sig fästingar hem och överföra fästingar till människor inomhus.

På apotek och i djuraffärer kan man köpa fästingmedel i form av droppar och impregnerade halsband som hindrar fästingar från att sätta sig fast i pälsen. Fästingar kan bli aktiva så snart temperaturen stiger till 8 °C.

Ta bort fästingar från husdjur

De receptfria produkterna kanske inte stoppar fästingangrepp helt. Det är en bra idé att skydda husdjur mot infektioner genom att syna dem när de har varit utomhus och att snabbt ta bort eventuella fästingar.

Fästingar kan lätt krypa över till pälsen, tassarna och nosen när hundar och katter nosar runt utomhus. Men fästingarna biter sig ofta inte fast direkt utan kryper omkring ganska länge för att hitta det bästa stället.

Fästingar som sitter i pälsen kan lossna och ramla av, och om de har följt med in, kan de angripa människor eller andra husdjur. Därför rekommenderas att hundar och katter som har varit ute i fästingområden inte tillåts komma upp i soffor eller sängar, Husdjur med lång päls kan ta med sig fästingar in. Det är en bra idé att varje dag kontrollera pälsen och ta bort alla fästingar du hittar.

När du tar bort fästingar från djur ska du följa samma råd som när du tar bort fästingar från människor. Du ska aldrig klämma fästingen eller täcka den med fett för att kväva den. Rätt metod är att dra ut den varsamt och i ett stycke.

När ska jag söka veterinär?

Det är en bra idé att kontakta veterinär om din hund eller katt har många fästingar.

Och du ska kontakta veterinär om bettstället visar tecken på inflammation. Om det finns andra skäl att misstänka att djuret har fått en fästingburen sjukdom, bör du nämna eventuella bett som du känner till för veterinären.

Djur kan smittas med borrelia via fästingbett och utveckla en infektion som liknar den som människor får. Det kan vara svårt att upptäcka den runda rodnaden under pälsen. Men du bör kunna upptäcka borreliainfektion genom andra symtom, som feber, trötthet, hälta och neurologiska symtom. Djur kan också behandlas med antibiotika.

Precis som människor kan djur också smittas med fästingburen hjärninflammation (TBE) via ett fästingbett. Hos djur orsakar TBE feber och neurologiska symtom, och kan vara dödlig. Infektionen överförs inom några minuter via fästingens saliv, vilket innebär att snabb fästingborttagning inte ger något effektivt skydd. Det finns för närvarande ingen botande behandling och därför är det viktigt att använda fästingmedel och andra metoder för att försöka att hindra fästingar från att angripa husdjur.

Kan mitt husdjur smitta mig med en fästingburen sjukdom?

Även om fästingar kan följa med husdjur in och krypa vidare för att angripa en människa, smittar fästingburna sjukdomar inte från ett djur till ett annat eller till människor.

Brun hundfästing

Hundar kan också angripas av en annan fästingart, den bruna hundfästingen, som finns på många håll i världen och i hela USA. Det är en liten, rödbrun fästing utan några särskiljande tecken. Man kan dock känna igen den på den långa kroppsformen. Den föredrar hundar men kan också angripa gnagare, rådjur och även människor. Det kan vara svårt att bli av med dem om de kommer in i huset, och ofta krävs upprepade skadedjurssaneringar.

Det är viktigt att använda fästingmedel och att göra regelbundna fästingkontroller när du är utomlands så att inga fästingar följer med hem. Den bruna hundfästingen anses inte sprida borrelia eller TBE. Men den kan bära på andra sjukdomar som även kan överföras till människor.

Mer information om brun hundfästing kan du hitta på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (sva.se).

 

För mer information kontakta din läkare/vaccinatör