Bältros

Vad är bältros? 

Bältros, eller herpes zoster, är en infektionssjukdom som drabbar dig som tidigare har haft vattkoppor då viruset som orsakar vattkoppor stannar kvar i kroppens nervceller under resten av livet.
Bältros uppstår då vattkoppsviruset, eller varicella zoster viruset, reaktiveras. Bältros yttrar sig i de flesta fall i form av smärtsamma blåsor längs en nervbana på kroppen.
Risken att drabbas av bältros ökar då immunförsvaret försvagas på grund av sjukdom, medicinering eller då vi blir äldre.
I Sverige har nästan alla haft vattkoppor under barndomen och när man undersökte detta i en studie såg man att 98% av barnen som var mellan 9-12 år hade antikroppar mot viruset, vilket betyder att de varit smittade. Sådeles bär de flesta av oss på viruset och riskterar därmed att utveckla bältros under vår livstid.


Hitta vaccinatör för bältrosvaccin

Risken att få bältros ökar med åldern

1 av 3 i Sverige får bältros under sin livstid. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros. Eftersom bältros orsakas av ett virus vi redan bär på kan man inte skydda sig genom social distansering. Viruset kan reaktiveras igen så man kan drabbas av bältros flera gånger under sin livstid. Risken att drabbas av bältros igen är lika stor som första gången.

 

Symtom på bältros

Bältros orsakar oftast smärtsamma utslag med blåsor i huden inom en nervs utbredningsområde. Bältrosblåsorna uppstår, torkar ut och sedan läker huden inom 2-4 veckor. Smärtan tar vanligen 4–6 veckor att försvinna helt men hos vissa blir den kvar i flera månader eller till och med år. Över 90 % av dem som får bältros får akut smärta och många beskriver smärtan som värkande, brännande, huggande eller stötliknande.

1 till 5 dagar innan utslaget uppstår kan man känna smärta, klåda, stickningar och domningar i området där utslaget sedan visar sig. Bältros kan också ge symtom som feber, huvudvärk och en allmän sjukdomskänsla.

Utslaget formar vanligen ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva, eller ibland i ansiktet, längs en nervbana. De vanligaste ställena är bröstet och buken. Det kan även utvecklas på armen, låret, huvudet – till och med på örat eller ögat. Vid bältros i ögat är det viktigt att alltid söka läkarhjälp för att undvika synpåverkan.

 

Vad är sambandet mellan vattkoppor och bältros?

Bältros orsakas av reaktivering av varicella zosterviruset som är samma virus som orsakar vattkoppor. Cirka 98% av befolkningen har haft vattkoppor redan innan tonåren och har då ett vilande virus i kroppen. Viruset kan närsomhelst reaktiveras och risken ökar i takt med den naturliga försämringen av immunsystemet som följer med naturligt åldrande.

 

Vad utlöser bältros?

Oavsett hur frisk du känner dig försämras immunsystemet i takt med att du blir äldre, vilket innebär att risken för bältros ökar, särskilt om du är över 50 år. Alla som har haft vattkoppor tidigare i livet riskerar att få bältros, eftersom viruset finns kvar i kroppen och kan senare utlösa bältros.

Vilka komplikationer kan uppstå?

Bältros läker ofta ut av sig själv, men årligen sjukhusvårdas cirka 1200 personer i Sverige. I genomsnitt sjukhusvårdas man cirka en vecka.

Bältros komplikationer kan leda till långvariga hälsoproblem. Den vanligaste komplikationen är postherpetisk neuralgi (PHN) med svår smärta i det läkta området som kan kvarstå i månader eller till och med år. 20% av bältrospatienter över 60 års ålder utvecklar PHN. Hos personer som är 80 år och äldre uppstår PHN i upp till 50 procent av fallen.

Andra kända komplikationer kan vara bakteriella infektioner i utslaget som obehandlat kan leda till sepsis, ärrbildning, spridd bältros, syn- och hörselproblem, lunginflammation, hjärnhinneinflammation, ansiktsförlamning, hjärnhinneinflammation, hjärninflammation och stroke. Studier har visat att risken för stroke är ökad de första tolv månaderna efter genomgången bältros.

Dödligheten vid bältros är låg. Ett fyrtiotal dödsfall rapporteras årligen, varav de flesta är 75 år och äldre.

 

Kan bältros smitta?

Det är inte vanligt att bältros smittar men i sällsynta fall kan virus från bältrosblåsorna smitta någon som inte haft vattkoppor. Bältros anses mindre smittsamt än vattkoppor.

Hur smittar bältrosviruset?

Varken bältros eller vattkoppor kan orsaka bältros hos en annan person.

Virusinnehållande sårvätska från en person med bältros kan smitta och orsaka vattkoppor. Därför kan t.ex. en äldre person med bältros smitta sitt barnbarn som aldrig haft vattkoppor.

 

Bältros hos barn

Det är mycket ovanligt att bältros drabbar barn. Liksom för vuxna är det endast de som tidigare haft vattkoppor som kan drabbas.

 

Finns det någon bältrosbehandling?

Det finns inget botemedel mot bältros men att behandla bältros så snart som möjligt med antivirala läkemedel kan lindra sjukdomen och snabba på din återhämtning. Du bör behandlas inom 72 timmar efter att du utvecklat symtom. För att lindra smärtan vid bältros kan man använda smärtstillande eller antiinflammatoriska läkemedel. Nervsmärtan vid bältros är svårbehandlad.

 

Det finns vaccin mot bältros

Det enda sättet att minska risken för bältros är att vaccinera sig. Tala med en vaccinatör för mer information.


Q&A om Bältros


Hitta närmaste vaccinationsmottagning