Tyfoidfeber
Sjukdom och symtom
Tyfoidfeber orsakas av bakterien Salmonella typhi och sprids via förorenad mat och dryck. Symtomen är hög och långvarig feber, huvudvärk, magsmärtor, diarré eller förstoppning.
Tyfoidfeber orsakas av bakterien Salmonella typhi och sprids via förorenad mat och dryck. Symtomen är hög och långvarig feber, huvudvärk, magsmärtor, diarré eller förstoppning.
Vaccination kan övervägas av den som planerar en längre resa (mer än ett par veckor) till ett endemiskt område utanför de vanliga turistorterna i Asien, Afrika eller Sydamerika, särskilt om man ska vistas på landsbygden eller i mindre städer.
Det bästa sättet att undvika infektion är att ha en god hand- och livsmedelshygien i de områden där sjukdomen förekommer.
Tyfoidfeber förekommer i landsbygdsområden i Asien, Afrika och Sydamerika. I utvecklingsländer och vissa andra länder kan sjukdomen vara en allvarlig hälsorisk.