Även om det bara gäller en weekendresa är det alltid bra att kolla vilka vaccinationer som rekommenderas och hur förhållandena är just nu på ditt resmål. Här nedan finns en checklista över sådant som du kan behöva tänka på före, under och efter resan.
Före resan
1. Kom ihåg nödvändiga vaccinationer och förebyggande läkemedel
Gå till läkare senaste en månad före resan och få de vaccinationer som behövs, läkemedel mot malaria och andra resemediciner.
Om du ska resa till en lite mer exotisk plats eller har underliggande sjukdomar som kräver behandling är det bra att börja med förberedelserna 2–3 månader innan du reser.
Klicka här för att se vaccinationsrekommendationer för olika länder.
2. Kom ihåg din reseförsäkring och det europeiska sjukförsäkringskortet
Kolla upp vad din försäkring täcker och vad den inte täcker, och läs försäkringsbolagets anvisningar innan du reser. Lägg in akuttelefonnumret till försäkringsbolaget på din telefon.
Det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till offentlig medicinsk vård inom EU och EES-länderna och i Schweiz. Kortet är kostnadsfritt och du beställer det via Försäkringskassan. Kortet gör dock inte att du inte behöver någon reseförsäkring och det täcker t.ex. inte akuta transporter eller om du måste ställa in en resa för att du blivit sjuk.
3. Ta med dig resemediciner
När man är ute och reser är feber, insektsbett, magtarmproblem och skavsår på fötterna vanliga krämpor. Du bör ta med dig medicin mot de vanligaste sjukdomarna och problemen, plus de läkemedel du behöver om du har någon underliggande sjukdom. Ett annat skäl till att ta med sig egna läkemedel är att upp till en tredjedel av alla läkemedel som säljs i utvecklingsländerna är förfalskningar som är verkningslösa.
Gäller det receptbelagda läkemedel måste du ta med dig ett pappersrecept från läkaren. Packa ner det i handbagaget så att du lätt når det t.ex. i tullen eller i en säkerhetskontroll.
4. Kom ihåg kondomer
5. Läs om säkerhetssituationen i det land du ska resa till
De nationella reseråden i Sverige görs av utrikesdepartementet, UD, på underlag av olika myndigheter, bland annat Folkhälsomyndigheten. En avrådan kan göras vid allvarliga situationer i länder som gör att man helt bör undvika att resa dit. Rekommendationen från UD får bland annat konsekvenser för hur man kan få ersättning för inställda resor.
Övriga reseråd/rekommendationer genomförs i Sverige av exempelvis resebyråer. De kan hänvisa sina kunder till vaccinationsmottagningar och liknande, som sedan gör en bedömning av medicinska risker utifrån individ och resmål. Information om riskerna på resmålet får dessa mottagningar bland annat från Folkhälsomyndigheten. En viktig uppgift för UD är att ge råd och information till svenska resenärer om hur säkerhetssituationen ser ut i olika länder. Det är något som både UD och utlandsmyndigheterna (ambassader och konsulat) arbetar aktivt med. Om säkerhetsläget i ett land eller i delar av ett land är allvarligt påverkat kan UD gå ut med en avrådan från resor.
Under resan
1. Drick bara flaskvatten
Förorenat vatten (även kranvatten) är en vanlig orsak till s.k. turistdiarré. Använd endast flaskvatten om du inte är säker på att kranvatten är ok att dricka. Förorenade isbitar eller grönsaker som har sköljts i förorenat vatten kan sprida hepatit A, ett virus som alla som uppnått 1 års ålder kan vaccineras mot.
2. Var noga med hand- och toaletthygienen
Infektionssjukdomar sprids lätt via händerna och t.ex. dörrhandtag. Tvätta händerna mycket noga, särskilt innan du äter och efter toalettbesök.
3. Undvik kall mat
Förorenad mat kan orsaka turistdiarré, hepatit A och andra sjukdomar. I varmare länder är varm och väl tillagad mat det säkraste valet. Undvik:
- Kallskuret och sallader baserade på majonnäs
- Bär, frukt och grönsaker som du inte kan tvätta eller skala själv
- Rått, kallt eller dåligt tillagat kött eller fisk, rätter som innehåller ägg
- Kalla skaldjur
- Kalla efterrätter
- Oförpackad mjölk, grädde, glass, smör och keso/kvarg
- Juicer, drycker, drinkar och cocktails som serveras med isbitar
4. Glöm inte att skydda dig
Att ha sex med någon man träffar på en resa är vanligt, men det är även sexuellt överförda sjukdomar (STD). STD kan inte förhindras genom vaccination, med undantag av hepatit B. Kondom är det enda effektiva sättet att förhindra sexuellt överförda sjukdomar.
Om du har haft oskyddat sex ska du testa dig så snart du kommer hem. Obehandlade STD kan leda till svåra komplikationer. Dessutom kan du smitta andra utan att veta om det.
5. Skydda dig mot insekter
Stick och bett från insekter kan vara nog så irriterande, men dessutom kan de sprida sjukdomar som TBE, malaria, gula febern, denguefeber och japansk encefalit. Skydda dig med kläder, insektsmedel och myggnät, och kom ihåg att ta med dig läkemedel mot malaria och att ta alla vaccinationer innan du reser.
6. Blodsmitta är alltid riskfyllt
I länder där hygienen håller låg standard kan blodöverföring i någon form utsätta dig för risk för allvarliga infektionssjukdomar, t.ex. hiv och hepatit B. Blod kan överföras under medicinsk behandling, oskyddat sex, akupunktur, tatuering eller piercing, vid en olycka, under blodtransfusion eller via förorenade nålar eller sprutor.
Kontrollera när du kommer hem om du behöver påfyllnadsdoser av dina vaccinationer för att ha ett långvarigt skydd, och i så fall när. Om du blir sjuk och du misstänker att du blev smittad utomlands ska du kontakta vårdcentral eller läkare omedelbart.
De nationella reseråden i Sverige görs av utrikesdepartementet, UD, på underlag av olika myndigheter, bland annat Folkhälsomyndigheten. En avrådan kan göras vid allvarliga situationer i länder som gör att man helt bör undvika att resa dit. Rekommendationen från UD får bland annat konsekvenser för hur man kan få ersättning för inställda resor.